За списанието

Темата за пословичната българска завист не се дискутира, ала не зная защо. Ако отварянето на кутията на Пандора, макар и символично, води до куп проблеми, в нашия, български случай, липсата на обществена позиция е най-страшното явление.

Омразата виси като Дамоклев меч и много скоро ще ни посече – всичките като народ. Да, делим се на “десни” и “леви”, “левскари” и “цесекари”, “мизантропи” и “филантропи”, на “честни НПО-та” и “соросоидни организации”…

Служителите на масмедите са се превърнали в лешояди, които очакват с нетърпение поредната трагедия, която да отразят и да попитат осиротялата майка как се чувства. Преди време, на среща с журналисти директно задодах въпроса: “Къде са хубавите новини? Защо не се споменава “Пощенска кутия за приказки”, истинско литературно събитие. Защо не се казва и дума за издаваните книги на независими български автори?” ; “Това не се гледа” – честно и същевременно унило ми отговориха Те.

Обвиняваме тях, но истинската причина за постоянното злободневие сме всички ние, българите. Знаете, че преди няколко месеца почина синът на заместник-председателя на НС Явор Нотев, а преди седмици и майката на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. Съчувствие не съм очаквал да прочета сред коментарите, но прозираше истинска радост от мъката, както и възхвала на смъртта.

Спомням си, че най-голямо отвращение съм изпитвал когато почина синът на Плевнелиев – възторжени крясъци се чуваха отвсякъде.

Лека полека забряваме. Memento mori! Алчността е единственият смисъл на съществуването ни – истинското приятелство е мит, добросъседските отношения са заменени от мини войни, които завършват със спукани гуми и пукнати глави. Да си шофьор е равносилно на това да си самоубиец – буквално приемаш участта да ти пръснат мозъка, ако не пуснеш пред теб, в нарушение на законите, поредната мутра.

Американската поредица филми “Чистката” разтърсва – там в рамките на 12 часа веднъж в годината всички престъпления /кражби, пожари, изнасилвания, убивания/ са разрешени, за да се утоли жаждата за кръв на хората, които подсъзнателно са се превърнали в хищници.

Замислете се – не сме ли и ние такива, след като се радваме на смъртта на нечие дете и завиждаме на по-успелите? Голямата чистка на Сталин да не би да е нещо по-различно? Генерали, писатели, хора на изкуството и такива със собствено мнение – в лагерите и докато умрат…

Е, явно това искаме и ние, европейците, които сега сме се предали на страха от мюсюлманите и забравяме за изчадия като биячите на Иво Никодимов и убиеца на Ангел Ангелов.

Мечтая за интересни новини и прочувствени думи. Това желая! Заедно с приятели решихме да стартираме списание МИМО ГАРСИЯ /http://www.spisanie.mimo.bg/ – там напълно безплатно ще може да четете и пишете за всичко, което Ви интересува без да се притеснявате от интернет философчетата (измислена от мен диагноза, която най-точно описва хейтърите).

Списанието става Зона за мислещи. Присъединете се към нас.

Сайтът ще бъде поддържан ежеседмично с нови публикации, а веднъж в месеца ще излиза онлайн брой, който ще съдържа непубликувани анализи.

С уважение,

МИМО ГАРСИЯ
www.mimo.bg
създател и автор

5.8.2017