Слава Леси: Нормално за Австралия, невъзможно в България…

Имам съученичка, която живее от 20 години в Австралия. Описва жителите на тази държава-континент като много любезни, добронамерени, толерантни хора. И за да не бъде голословна, ми разказа история, случила се с нея . Очаквала колет от близки, които поради непознаване на австралийските митнически закони*, й изпратили луканка и шише с ракия по повод предстоящия й рожден ден. Дни преди празника по телефона я потърсил любезен митнически служител. Съобщил  й, че на нейно име е пристигнал колет от България с колбас, който подлежи на конфискация и унищожаване, както и шише с “неустановено съдържание”. Приятелката ми обяснила, че колбасът представлява луканка – български специалитет, а шишето съдържа националното питие ракия .”А, ракия!” – въкликнал мъжът, поставяйки ударението на първата сричка.  Приятелката ми изказала съжаление, че близките й не познават австралийското законодателство и по тази причина са изпратили забранената за внос луканка, а с ракията ще почерпи семейството си на празника. На следващия ден не по-малко любезен куриер позвънил на вратата, за да й връчи шишето с ракията.
Съученичката  ми не случайно намираше случилото се за повече от нормално , защото живее сред тези хора отдавна, но аз се питах дали някога и у нас може да се разиграе подобна колкото комична, толкова мила и забавна сцена. Едва ли!

* В стремежа си да опазят природата, австралийските митнически власти строго забраняват вноса на храни, подправки, дървени изделия и т.н.

Слава Леси

Leave a Reply